25/6/16

Curiositats - Montaner i Simon. Arquitectura, art i llibres

L'editorial vuitcentista Montaner i Simon de Barcelona va aplegar dos escriptors units per la seva vocació artística, Pere Calders i Jesús Moncada. Això va ser durant els anys seixanta, poc abans que l'edifici construït per Lluís Domènech i Montaner fos rehabilitat per Antoni Tàpies. 


Ramon de Montaner i Francesc Simon van crear l'editorial Montaner i Simon l'any 1868, destacant pel tractament de la història, l'art i la cultura, així com pel valor bibliòfil dels seus llibres. S'establiren ben aviat al número 225 del carrer Aragó, a Barcelona, encarregant la construcció de l'edifici a l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner; nebot de Ramon, aconseguí unir art i indústria, seguint l'esperit del modernisme. Un segle després, abandonat l'edifici a la seva sort, Antoni Tàpies va decidir de rehabilitar-lo, convertint-lo en l'actual fundació Tàpies.

Curiosament a l'editorial van coincidir dos escriptors amb vocació artística, Pere Calders i Jesús Moncada: Calders, que va dedicar tota la vida al món editorial fent tasques d'edició, il·lustració, redacció, disseny i direcció, en tornar de l'exili, el 1963 s'incorporà a la Montaner i Simon. Per la seva part, Jesús Moncada, que s'instal·là a Barcelona poc després de fer el servei militar i s'anava guanyant la vida amb la pintura, s'incorporà el 1967. Tots dos van coincidir, aleshores, i van fer amistat, sent Calders qui encoratjà Moncada a escriure.