Ubicada en el Centre Cívic El Gorg, la Biblioteca Municipal La Muntala és un servei públic municipal, obert a tothom. La nostra missió és ser un espai de referència per als ciutadans de Sant Vicenç de Montalt en la resolució de les seves necessitats formatives, culturals i lúdiques; així com un lloc de trobada i de cohesió social. Els nostres trets d'identitat són l'atenció personalitzada i la prescripció lectora.
 
Horari: de dilluns a divendres, de 16 h a 20.30 h. Dimarts i dijous, de 10 h a 13.30 h. Dissabtes, de 10 h a 14 h

Presentació

Ubicada en el Centre Cívic El Gorg, la Biblioteca Municipal La Muntala és un servei públic municipal, obert a tothom. La nostra missió és ser un espai de referència per als ciutadans de Sant Vicenç de Montalt en la resolució de les seves necessitats formatives, culturals i lúdiques; així com un lloc de trobada i de cohesió social. Els nostres trets d'identitat són l'atenció personalitzada i la prescripció lectora.

La biblioteca depèn de l'Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt, que la gestiona en conveni amb la Diputació de Barcelona, i forma part de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.


Horari
  • De dilluns a divendres, de 16 h a 20.30 h 
  • Dissabtes, de 10 h a 14 h

Localització

Riera del Gorg, s/n
08394 Sant Vicenç de Montalt

Contacte
  • 937 912 372
  • b.st.vicensm@diba.cat

Personal
  • Directora bibliotecària: Antònia Caño Bermúdez

Història

La Biblioteca de Sant Vicenç de Montalt es va crear a principis dels anys noranta a la planta baixa de l'antic Ajuntament, avui casal de cultura, a la Plaça del Poble. L'Ajuntament la va dotar d'un fons inicial i va fer-se càrrec del manteniment. La biblioteca també va rebre aportacions de fons dels veïns i, en pocs anys, el fons documental i el nombre de lectors van créixer tant que la biblioteca es va quedar petita. El febrer de 2003 la biblioteca tenia 16.295 documents i uns 800 usuaris.

Biblioteca de la Plaça del Poble

Biblioteca de la Plaça del Poble

L'Ajuntament va haver de buscar un nou espai per a ubicar-la, i va signar un conveni amb la Diputació de Barcelona per a dotar el nou equipament amb tots els recursos d'una biblioteca moderna. El 30 de març del 2003 es va inaugurar la Biblioteca Municipal La Muntala, ubicada a la planta baixa del Centre Cívic El Gorg, amb una superfície de 472 m2. El nom es va extreure del poema de Salvador Espriu.

Cementiri de Sinera, de Salvador Espriu (fragment)

VIII
Plourà. L'àvia Muntala
desa el sol a l´armari
del mal temps, entre puntes
de mantellina fetes
per ditets de Sinera.
Algun ocell voldria
penetrar les difícils
presons de llum. Contemplo
serens xiprers a l´ample
jardí del meu silenci.
Passen dofins pels límits
d'aquesta mar antiga.

Exterior de la ubicació actual de la biblioteca

Interior de la biblioteca

Actualment, uns 3000 usuaris tenen carnet de la biblioteca.

Fons

Segons dades actualitzades el 2020, oferim un fons més de 28.000 documents, que comprèn llibres, còmics, llibres de lletra gran i de lectura fàcil, audiollibres, CDs, DVDs... També estem subscrits a 42 publicacions periòdiques en paper i 12 en línia.

Disposem d'un fons històric amb documents publicats abans de 1959 que conté 841 documents, i un fons especial d'Història d'Espanya Contemporània (des del 1873 fins el 1982) amb 1769 documents.

La biblioteca té dos centres d'interès: 'Feminisme i temes de gènere' i 'Salut i vida natural'.

Tot aquest fons document es pot consultar a través del catàleg Aladí, i es gestiona segons la Política de Desenvolupament de la Col·lecció de la biblioteca que podeu consultar aquí.

Serveis
  • Lectura o consulta a sala. Tot el fons de la biblioteca és de lliure accés i es pot consultar a la mateixa biblioteca.
  • Préstec. Per fer ús d'aquest servei, només heu de tenir el carnet de biblioteca (el carnet és gratuït i us servirà per a totes les biblioteques de la Xarxa). Us podeu emportar trenta documents durant 30 dies, i podeu fer tres renovacions (com a única excepció, no podreu fer la renovació si un usuari ha reservat el document). Així mateix, gràcies al servei de préstec interbibliotecari, podeu demanar llibres de qualsevol altre biblioteca de la Xarxa, i a través del catàleg Atena, de qualsevol biblioteca pública de Catalunya.
  • Informació. Atenem les vostres consultes sobre temes generals i locals (per exemple, una consulta sobre la construcció d'un edifici que forma part del patrimoni local, un telèfon per una urgència...), i facilitem l'accés a catàlegs externs i a bases de dades en línia.
  • Accés a la informació digital. Oferim 4 ordinadors per poder accedir a Internet. A més, tota la biblioteca és zona Wi-fi. Per poder accedir tant als ordinadors com al Wi-fi només es requereix tenir el carnet de biblioteca.
  • Prescripció lectora. Necessiteu recomanacions lectores? No dubteu en preguntar-nos! Un dels nostres trets d'identitat és l'atenció personalitzada i la prescripció lectora, sobretot d'obres de ficció (en aquest sentit, la biblioteca coordina el Prestatge de novel·la de la Biblioteca Virtual).
  • Reproducció de documents. A la biblioteca podeu fer impressions i fotocòpies, i escanejar documents. El cost de les impressions i fotocòpies s'estableix segons els preus públics: en B/N, 0,10 €; a color, 0,40 €.
  • Activitats d'extensió cultural i de foment de la lectura. Podeu consultar les properes activitats a través de l'apartat Agenda de la Biblioteca Virtual.
    • Round table en anglès
    • Trobades de lectors amb escriptors
    • Clubs de lectura
    • Exposicions
    • Hores del conte
    • Bibliogimcanes (estiu, hivern)
    • Jocs Florals (10 anys)
  • Extensió bibliotecària: bibliopiscina. Durant els mesos de juliol i agost, oferim servei de bibliopiscina a la Piscina Municipal.
  • Serveis a la comunitat educativa. Donem suport als centres educatius del municipi: dues escoles de primària (Sant Jordi i Sot del Camp), i l'Institut Esteve Albert. Oferim sessions de formació bàsiques per presentar la biblioteca i sessions de formació avançades per ensenyar a buscar informació utilitzant diferents recursos, així com suport per realitzar treballs escolars, de recerca... També oferim lots de llibres per ampliar els continguts d'ensenyament i col·laborem amb la biblioteca escolar i de l'aula. Per últim, cal destacar que promovem la participació de les escoles en el certamen literari dels Jocs Florals.
Bibliopiscina a la Biblioteca Municipal


Espai infantil

Espai d'ordinadors
 
Espai d'estudiants

Jocs Florals



La biblioteca participa en la Mostra Literària del Maresme des de l’any 2001. Aquest certamen té dues parts. La primera es fa als diferents municipis del Maresme, i es trien el primer i segon premi de cada modalitat (poesia i prosa) entre tots els treballs que es presenten. La segona l’organitza el Consell Comarcal del Maresme i hi participen tots els guanyadors dels municipis de la comarca. La fase municipal se celebra a l’abril i la comarcal, al novembre.

És un dels certamens més antics de la comarca: fa més de 30 anys que s’organitza. A la majoria de municipis és l’ajuntament qui l’organitza, i en alguns casos, la responsabilitat es comparteix. A la biblioteca organitzem la Mostra Literària des del 2001. L’any 2007 vam canviar el nom pel de Jocs Florals. Amb els anys, el nombre de participants ha anat creixent, i en l'actualitat, també hi col·laboren els centres educatius.

En aquest temps de canvis continus, hi ha coses que perduren, com la necessitat que tenim les persones d’expressar-nos i el fet d’utilitzar la paraula per fer-ho.

Per altra banda, en relació a l'ús de la paraula escrita, cada any, per la diada de Sant Jordi, l'ajuntament de Sant Vicenç de Montalt publica un conte de temàtica local. Podeu accedir a tots els contes clicant aquí!