Ubicada en el Centre Cívic El Gorg, la Biblioteca Municipal La Muntala és un servei públic municipal, obert a tothom. La nostra missió és ser un espai de referència per als ciutadans de Sant Vicenç de Montalt en la resolució de les seves necessitats formatives, culturals i lúdiques; així com un lloc de trobada i de cohesió social. Els nostres trets d'identitat són l'atenció personalitzada i la prescripció lectora.
 
Horari: de dilluns a divendres, de 16 h a 20.30 h. Dimarts i dijous, de 10 h a 13.30 h. Dissabtes, de 10 h a 14 h

8.9.08

Biblioviatges 7. Del Balís al Carib. Dimecres, 27 d'agost de 2008

Sintonia
CD Mestre d’aixa
Track 11. El meu avi

Bona tarda. Benvinguts a Biblioviatges de la Biblioteca Mpal. La Muntala
Hem volgut començar el nostre programa d’avui amb un tema del grup d’haveneres Mestre d’aixa. El meu avi, que creiem és molt adequat per introduir el viatge d’avui.

Com ja heu pogut imaginar, és a través del mar.
Per parlar d’aquest viatge, tenim aquí a Ràdio Santvi a la Meritxell Cornudella que fa temps tenir un somni i ara, està fent tot el possible perquè la seva il·lusió arribi a bon port. També comptem amb la col·laboració de la Berta Sala. Cap a la meitat de biblioviatges tindrem una col·laboració sorpresa. Ja sabeu, En la part tècnica l’Andreu Barris. I com a conductora del programa, una servidora, Antònia Caño

Meritxell! Quin és el teu somni ?
Creuar l’Atlàntic en veler. I també compartir-ho amb la meva filla i els meus fills.

Com va sorgir la idea?
A mi el mar em fascina. Els meus pares ens han animat sempre a fer esport, i sobretot per circumstàncies familiars, ens han facilitat i animat a navegar a vela. L’avi va ser el fundador del club nàutic el balís. I el meu pare, esportista d’esquí de fons de jove, va ésser qui va estar des d’un principi impulsant el club nàutic el balís. La idea era ubicar-lo a Sant Vicenç però per raons tècniques va fer-se al terme municipal de Llavaneres. De ben petita ja vaig començar en optimist. Al voltant dels 14 anys vaig fer la meva primera regata en creuer amb el Kresal de Javier Ochoa, a casa ho han sentit explicar moltes vegades però és que va ser impressionant per mi. Llavors era una regata del Balís –illa de Dragonera- Balís, sense aturar-se. El vent del nord, l’angle d’escora, la lluna plena, les guàrdies de mitja hora amb l’armador, ja que els altres tripulants no es van trobar bé. Sabia que les travessies m’agradarien i malgrat he sentit molt que no són agradables cada vegada ho he anat sentint més i així ho dec haver transmès als fills, en les travessies cap a les illes balears.

I parlant d’avis, m’agradaria recordar una anècdota local.
Hem començat el programa amb l’havanera El meu avi. L’autor de la lletra, José Luis Ortega Monasterio, es va inspirar en el seu avi, el navegant Manuel Deschamps Martínez, capità del vapor el Montserrat, de la companyia Transatlàntica, anomenat el “Català”.

Un dels viatges més cèlebres de Deschamps va tenir lloc el 10 d’abril de 1898 que va sortir de Cádiz i va arribar a la Martinica el 22, jugant un paper destacat a la guerra de Cuba.

Fins l’any 1998, Deschamps estava enterrat al cementiri de Sant Vicenç, a l’entrada hi ha una làpida commemorativa, l’ 1998 van traslladar les seves despulles al cementiri de mariners il·lustres, a Cádiz.

Meritxell, dius que mar es fascina...no estàs sola...

CD Lax’ n’ Busto
1. La meva terra és el mar

Tot això quina preparació requereix ?
Haver après a navegar, però més que això crec que és una actitud, o un esperit esportiu, de superació personal i obert a les experiències que la vida et pot aportar.
Moltes lectures de publicacions de travessies
Titulació per l’assegurança

Aspectes tècnics:
Comunicacions. Instruments per a la navegació
Seguretat i farmaciola.
Preparació del veler. Conèixer a fons com maniobra, així com la tripulació connectada amb cada racó del veler i la tasca de cadascú.
Cuina

Excedència de la feina per al primer trimestre del curs com a mestra. En el primer contacte per exposar el tema al director de l’escola ja es perfila com un Projecte pedagògic i de recerca, afegit a la fita personal i familiar.

Mirarem de contactar amb aquells mestres i alumnes que estiguin interessats en fer el seguiment de l’experiència. A la vegada els meus fills petits (de 8 i 6 anys ara mateix) podrien mantenir contacte amb la classe, a la qual no assistiran durant el temps del viatge.
Una vegada arribats al Carib m’agradaria poder col·laborar amb alguna escola o centre educatiu d’alguna de les illes del Carib en la mesura que sigui capaç per la meva experiència com a mestra d’educació infantil.

I els diners ?
La despesa és molt important és clar però no puc calcular hores d’ara en xifres el que s’ha de menester. Ara per ara no és el que em preocupa més. Ha d’estar molt més definit tot. Realment que diferents patrocinadors recolzin el Projecte serà quelcom fenomenal, i en aquest sentit treballarem.
El més important, realment, serà contactar amb algun armador que pugui necessitar portar el seu veler al Carib i a més a més s’entusiasmi amb el Projecte.

Quina seria la data ideal?
Els vents alisis- de l’est- es comencen a establir des de finals d’anys fins al febrer. I això fa que preveure una navegació més tranquil·la, tot i que no sempre es tan matemàtic.

De moment pensem desamarrar de Tenerife a principis de novembre de l’any 2010.

Projecte que trascendeix l’àmbit familiar i ...

Meritxell, és un projecte apassionant i estem segurs que gaudireu molt. Ens agradaria que quan estigueu en alta mar contacteu amb nosaltres.

Has sentit mai el cant d’una balena?
CD Chambao
Pista 4. El canto de la ballena

La sortida d’on està prevista? I en quina època?

Balís

Faràs escales ? Per què?
M’imagino una navegació de plaer, per gaudir de cada instant del mar, en companyia. De dia i de nit però sense quedar exhausts. Ens agradaria durant les vacances d’estiu poder arribar a les Canàries tranquil·lament, amb el meu marit i els fills petits, ja que segurament els grans estaran treballant, precisament en l’ensenyament de la vela al Balís.

La primera etapa important ?
Del Balís a Gibraltar.

La Berta, ha preparat informació sobre Gibraltar.

La segona estapa?
Gibraltar fins a Tenerife.

Conte guantxe a càrrec de la Berta

Quin ha estat el moment en el qual va deixar de ser un somni: el motiu, l’estímul, catalitzador?
I del record inesborrable de la regata de la dragonera a la xerrada que ha fet aquest juliol en Gustavo Piera, navegant del club nàutic el balís sobre “Com creuar l’Atlàntic i agafar-se sis mesos sabàtics”. Puc dir que va ser quan ho hem començat a explicar a la resta de família, als amics i coneguts i iniciar i posar en marxa el Projecte. I... si fos possible m’agradaria trucar-lo.

Preguntes a Gustavo Piera.

Quants dies vas trigar a fer la travessia de l’Atlàntic ?

Amb qui ho has fet?

Per mi és encara una il·lusió molt gran però tu que ja ho has fet, què has sentit abans, durant i a l’arribar? Si és que es pot explicar amb paraules.

En el teu llibre “La travesía.18 claves para llegar a buen puerto” expliques situacions entre la tripulació. S’han repetit a la travessia real?

Fi de la trucada

Meritxell, no t’agradaria tenir com a element auxilar un baticaf?
Resposta
Escoltem aquest bell tema del grup mallorquí Antònia Font
CD Antònia Font
Pista 2. Batiscafo Katiuscas

Parlant de ses illes, aprofitem per recordar-vos que l’11 de setembre, a les 6 de la tarda, al Centre Cívic El Gorg, hi haurà el concert de Tomeu Penya “Paraules que s’endú el vent”. Les 300 entrades estaran a la venda els dies 3,4 i 5 de setembre, a l’ajuntament, de 9 a 2 migdia.

Com imagines la vida a bord?
Traginant veles amunt i avall segons les condicions de vent. Repartides les tasques entre tots. Moments de cert perill units per l’esforç de superació. Onades i vent. Postes de sol i albades. Pescant, menjant. Silencis. Comunicacions amb l’exterior(família-amistats-escola) via tecnologies de la informació.
Molta natura i vida a l’aire lliure. Molta sal i mullenes.
Penso que no hauríem de deixar petjada dels nostre pas per l’Atlàntic. Si podem estarem preparats per recollir allò que el mar no necessita i les persones li hem llençat.

Parlant de clima... he trobat que la paraula KLIMA en grec significa inclinació? Els savis antics sabien que el clima variava segons la inclinació dels rajos del Sol.

Has pensat en possibles entrebancs, imprevistos, incidents i la solució ?
Síiiiiiii, però mai no serà prou. Crec que ens hem d’esmerar en ser creatius i resolutius segons el que passi. En principi crec que hauria d’estar preparada en primers auxilis, tenir ben resolt la comunicació amb un metge o metgessa (ja hi he parlat) i la de les previsions meteorològiques. A la vegada tenir una bona preparació en la mecànica del veler i saber cosir veles. Suposo que es tracta de ser autònoms en la navegació. Un gran repte en el meu cas.

Esteu a biblioviatges de biblioteca La Muntala. Ara ja estem arribant al Carib. Escoltem aquest tema de Los Hombres Calientes

CD Hombres calientes
Pista 1. Vodou Hoodoo Babalu

Recomanacions de la biblioteca. Exposició dels llibres. (Nàutica esportiva). Contes de Mar.

Referències Meritxell (al document de llibres). Explicaria breument les lectures de travessies.


Acomiadament i agraïments


CONTINGUTS TEORICS.

Estret de Gibraltar: La zona de l’estret de Gibraltar té una amplada mínima de 13 quilòmetres i una profunditat màxima de 300 metres. A llevant de l’estret a la part mediterrània és el mar d’Alboran i a la part atlàntica el golf de Cadis.
En àrab s’anomena Madiq Jabal Tariq, muntanya de Tariq en honor al general musulmà.

Antigament s’anomenava a la zona de l’estret de Gibraltar els Pilars d’Hèrcules, les roques que guardaven l’entrada a la mar Mediterrània a la zona de l’estret. Els fenicis varen ser els primers en creuar l’estret.

Oceà Atlàntic: Després del Pacífic és el més gran. L’Atlàntic és l’únic oceà que comunica amb les aigües dels dos Pols. En aquest aspecte té un paper fonamental en l’equilibri hidrològic del planeta.

L’oceà Atlàntic limita al nord amb l’oceà Àrtic i al sud amb l’oceà Antàrtic i rep les aigües fredes de les dues regions polars. S’estén sobre una superfície de 88 milions de quilòmetres quadrats, comptant els mars de les costes.
En tota la seva longitud s’estén una franja dorsal (cadena de volcans submarins que forma la superfície rocosa de l’oceà) i al centre, d’on emergeixen illes volcàniques com Islàndia, Açores, Canàries, Cap Verd...
Té menys profunditat que els altres oceans, de mitjana 3300 metres. Malgrat algunes fosses tenen fins a 9225 metres,(la de Puerto Rico).

Hi ha diferències de salinitat. Rep la meitat de l’aigua dolça del planeta de grnas rius com: San Lorezo, Orinoco, Amazonas, Zaire, Níger...

Abraça diferents climes i té molta activitat- corrents d’aigua de superfície i d’aigües profundes . Activitat que exerceix una gran influència en la regulació dels climes. Per exemple a New York i a Lisboa hi ha 10 graus de temperatura de diferència i són a la mateixa latitud. El mar mediterrani és indispensable per a la salinitat de l’Atlàntic. El mediterrani té un 38% de salinitat a la sortida de Gibraltar. I forma vora 1000metres de profunditat unes llengües d’aigua salada que es desplacen a l’oceà. 39% a la part oriental.

El mar té una influència determinant sobre l’equilibri natural i sobre el clima, i així, en les activitats de les persones. Els oceans són vies de comunicació i font d’aliment. Cal comprendre la importància dels oceans.

GLOSSARI

Etapa: les diferents parades de les que consta una travessia.

Travessa = travessia = travessada

COMENTARIS D’INTERÈS

Cadascú a la seva manera i al seu ritme- pot establir amb el mar la seva pròpia història d’amor. El mar és una font de plaer, tot i que també potser de por. Certament, constitueix una bona escola per a la vida.

Clima prové del grec Klima, inclinació. Està relacionada amb els raigs del sol i l’angle que fan amb la Terra segons la seva inclinació.