Ubicada en el Centre Cívic El Gorg, la Biblioteca Municipal La Muntala és un servei públic municipal, obert a tothom. La nostra missió és ser un espai de referència per als ciutadans de Sant Vicenç de Montalt en la resolució de les seves necessitats formatives, culturals i lúdiques; així com un lloc de trobada i de cohesió social. Els nostres trets d'identitat són l'atenció personalitzada i la prescripció lectora.
 
Horari: de dilluns a divendres, de 16 h a 20.30 h. Dimarts i dijous, de 10 h a 13.30 h. Dissabtes, de 10 h a 14 h

19.8.08

Biblioviatges 5. París. Dimecres, 13 d'agost de 2008

Sintonia
Cd Edit Piaf. Pista 6: La ville inconnue (3,49)

Hem volgut començar amb aquesta cançó de Edith Piaf que porta per títol la ciutat desconeguda i és que avui parlarem de París una ciutat misteriosa i desconeguda, esperem que quan s’acabi el programa sigui una mica menys desconeguda per tots nosaltres.
I per parlar de París tenim avui amb nosaltres a en Jean Pierre i a la Berta i ja us avanço que més tard, hi haurà una sorpresa.

Primer de tot la Berta ens farà una introducció geogràfica.

Introducció geogràfica (2 min.)

Abans hem escoltat una cançó d’Edith Piaf. Ara sentirem un altra que porta per títol Mon Légionnaire.
Aquestes petites cançons nostàlgiques de Edith Piaf (1915-1963) van néixer als carrers de París, en un barri obrer de l’est i després, van donar la volta al món.

CD, Edith Piaf. Pista 1: Mon légionaire (3,26 min.)

Els cafès de París, els més famosos estan a la riba esquerra del Sena, en Sant Germain i Montparnasse. Precisament va ser a Montparnasse es va originar el cacán. Sempre que hi penso en aquest ball, recordo el quadres de ballarines de cancán de Toulose Lautrec.

Més el cancan ha passat a la història associat a Moulin Rouge.
CD Moulin Rouge. Pista 2: Lady Marmalade (4 min.)

Hem recordat un tema molt conegut de la banda sonora de la pel.lícula Moulin Rouge. Aprofito per dir-vos que la teniu a la biblioteca La Muntala a la vostra disposició.

Com us hem dit al començament d’aquest biblioviatges que avui dediquem a París, tenim amb nosaltres a un convidat especial, en Jean-Pierre que ens explicarà.......

Xerrada Jean-Pierre (4 min.)

A continuació escoltarem una cançó de Maurice Chevalier (1988-1972) que va iniciar la seva carrera als cafès-concerts. Les seves cançons, plenes de simpatia i picardia, el van convertir en un famós chansonnier.
Escoltarem Ma pomme, títol amb el qual es va estrenar un famosa pel·lícula el 1950.

CD Maurice Chevalier. Pista 1: Ma pomme (2.52 min.)

És habitual a biblioviatges de La Muntala, que us presenten una narració o conte relacionat amb el lloc del que parlem. Berta, què ens has preparat avui?

Berta (4 min.)

Seguirem amb un cantant francès de music-hall, que va barrejar la cançó purament francesa amb les melodies modernes.

CD. Charles Trenet. Pista 2 Y’a d’la joie (2,5 min.).

A l’inici de biblioviatges us hem anunciat una sorpresa, ha arribat el moment. Connectem amb na Gislaine que ens parla des de París, ens explicarà les novetats culturals d’aquests dies.

Conversa telefònica amb Gislaine(4 min.).

Jean Pierre que n’opines del que ens ha comentat la Gislaine?
Jean- Pierre (2 min.)
I tu Berta?
Berta
Torre Eiffel (2 min.)
Total 4 min.

CD Charles Trenet. Pista 4. Vous êtes jolie i el que segueix... molt fluixet fins que s’acabi l’explicació.

Esperem que esteu gaudint amb aquest viatge amb la imaginació i amb la companyia dels nostres convidats a qui volem donar les gràcies.

Recomanacions fons de les biblioteques de la xarxa de la Diputació de Barcelona.
A més de les obres de Jean-Paul Sartre, Simone de Beavoir i Albert Camus. Us informem que tenim contes per a nens de 8 a 10 anys, com ara La valentina a París, que d’un manera molt senzilla expliquem una ruta pel principals monuments, museus i jardins del centre de París.

També tenim llibres com aquest de París para niños, amb orientacions perquè els més petits puguin descobrir els tresors d’aquesta ciutat.

Per adults tenim guies de viatge i documentals, com aquest de Planeta Agostini. O un llibre de narracions de viatges d’Edmund White que porta per títol París; editat el 2003, l’autor fa una descripció personal dels llocs més atractius, tot relacionant-los amb la literatura i la història.

De ficció el clàssic de Víctor Hugo Nostra senyora de París, la publicació de la qual va fer agafar un interès per la catedral. La novel·la d’Irène Némirovsky, Suite Francesa, amb un clar component autobiogràfic i que descriu molt bé el clima d’incerteses que regnava a París us dies abans de d’invasió dels alemanys. O Abril a París de Michael Wallner (austríac) una història d’amor entre un caporal alemany i un noia de la Resistència.
I ja per acabar, parlant de la resistència Francesa, us volem recomanar la pel.lícula Arde París?
Total 4 min.

Agraïments i acomiadament.