Ubicada en el Centre Cívic El Gorg, la Biblioteca Municipal La Muntala és un servei públic municipal, obert a tothom. La nostra missió és ser un espai de referència per als ciutadans de Sant Vicenç de Montalt en la resolució de les seves necessitats formatives, culturals i lúdiques; així com un lloc de trobada i de cohesió social. Els nostres trets d'identitat són l'atenció personalitzada i la prescripció lectora.
 
Horari: de dilluns a divendres, de 16 h a 20.30 h. Dimarts i dijous, de 10 h a 13.30 h. Dissabtes, de 10 h a 14 h

31.1.13

Guia de lectura: escriure en temps difícils.

Presentem una guia de lectura relativa als quatre escriptors protagonistes de l'exposició Escriure en temps difícils.


Antaviana / Pere Calders, Dagoll Dagom ; amb cançons de Jaume Sisa ; edició a cura de Jordi Malé

 Antaviana és una obra i un espectacle teatrals, resultat de la feliç conjunció entre Pere Calders (Barcelona, 1912-1994) i la companyia Dagoll Dagom [...]. Estrenada al setembre de l’any 1978, va esdevenir un dels èxits més destacats de les cartelleres catalanes de l’època i va obrir les portes a l’àmplia difusió de les obres de Calders.

Antaviana [En línia]. Grup 62, 2008. http://ves.cat/cxSR

Aquí descansa Nevares i altres narracions mexicanes / Pere Calders ; estudi preliminar i propostes de treball a cura de Neus Cunill i Cuadra

 En el conte homònim i en els contes de temàtica mexicana d’aquest volum, Calders abandona el vessant més fantàstic de la seva narrativa, i mostra la seva ironia refinada i una visió del món particular per mitjà d’una sèrie de personatges [...] pels quals, l’insòlit i la màgia formen una part indestriable de la manera de ser.

Aquí descansa Nevares i altres narracions mexicanes [En línia]. Grup 62, 2008. http://ves.cat/cxUb

Cartes a Màrius Torres ; seguides de: Viatge d'un moribund / Joan Sales


 El febrer de 1936, un jove poeta inèdit comença a cartejar-se amb una noia tuberculosa per fer-li passar l'estona al sanatori on viu reclosa.Cinc anys més tard, és una obra excepcional el que ha pres forma a través de 185 cartes [...] També ha travat amb un altre poeta, Màrius Torres, una amistat epistolar en què la discussió literària i política es trena amb l'intens dia a dia de la guerra i l'exili.

Cartes a Màrius Torres. Viatge d'un moribund [En línia]. Llibres cat. Proa Espais, 2010. http://ves.cat/cAKm

Cartes d'amor / Pere Calders ; a cura de Francesc Vallverdú

Pere Calders va escriure moltes cartes d’amor a Rosa Artís-Gener. La seva, però, no va estar una història d’amor gens fácil.

 Cartes d'amor de Pere Calders [En línia]. Paraules petites. Wordpress, 2011. http://ves.cat/cxR9

La Ciutat cansada / Pere Calders ; presentació i edició de Jordi Castellanos ; pròleg de Joan Melcion

Rere una pàtina d’humor corrosiu, La ciutat cansada traspua una visió desencantada de la condició humana. Una visió que Calders ens ofereix sobre la trama d’un èxode, com si es tractés d’una reminiscència bíblica, de tota una ciutat que acaba desertant de si mateixa i de les seves pròpies tradicions.

La ciutat cansada [En línia]. Grup 62, 2007. http://ves.cat/cxPh

L'Humor gràfic de Tísner : una aproximació a les caricatures d'Avel·lí Artís Gener / Jaume Capdevila (Kap)

[...] intento reivindicar la seva important aportació en el camp de l'humor gràfic, realitzat sobretot en dos moments tan diferents com cabdals de la nostra història: la República i la fi del franquisme, i repassar la seva trajectòria com a ninotaire on assolí fites tan interessants com les que aconseguí en la literatura o l'escenografia.

Tísner [En línia]. Kapdigital. http://ves.cat/cAHC

Incerta glòria : novel·la / Joan Sales

«Ma jeunesse ne fut qu’un ténébreux orage, diu Baudelaire; potser tota joventut ho ha estat, ho és, ho serà [...] Un fosc afany ens mou durant aquells anys turmentats i difícils; busquem, conscientment o no, una glòria que no sabríem definir. La busquem en moltes coses, però sobretot en l’amor —i en la guerra, si la guerra se’ns entravessa. Tal va ser el cas de la meva generació.»

Joan Sales. Incerta glòria [En línia]. Club editor. http://ves.cat/cAKY

Joan Sales, la ploma contra el silenci / Marta Pasqual

A través de l'anàlisi de la correspondència inèdita amb escriptors com Xavier Benguerel, Lluís Ferran de Pol o Ramona Via, aquest estudi pretén eixamplar horitzons i centrar-se en la valuosa feina que Sales va fer com a "reescriptor", és a dir, com a editor, adaptador de literatura infantil i traductor durant els difícils temps de la repressió franquista.

Joan Sales, la ploma contra el silenci [En línia]. A contra vent, 2008. http://ves.cat/cAJ9

Kalders i Tísner : dibuixos de guerra a l'Esquella de la Torratxa / recull, pròleg i comentaris: Lluís Solà i Dachs

Després de tants anys de compartir trajectòries vitals i professionals, per primera vegada Calders i Tísner ajunten els seus noms com a protagonistes d'un llibre. Un llibre que recull una gran part dels dibuixos d'humor que sobre la guerra civil van publicar al setmanari satíric L'Esquetlla de la Torratxa, que sota la direcció de Tísner i Calders va aconseguir un èxit excepcional.

Dibuixos de guerra [En línia]. La Campana. http://ves.cat/cyuu

Paraules d'Opòton el Vell / Avel·lí Artís-Gener

 El terrissaire Opòton el Vell va formar part de l’expedició asteca que va deixar la costa mexicana per travessar el Mar en direcció a l’orient. Ell i els seus companys van descobrir Europa (més precisament, Galícia) abans del que la història ha consignat com el descobriment d’Amèrica per part de Colom.

Paraules d'Opòton el Vell [En línia]. La butxaca. Grup 62, 2007. http://ves.cat/cAIR

Pere Calders : tòpics i subversions de la tradició fantàstica / Carme Gregori Soldevila

Aquest llibre estudia les relacions que l'obra de Pere Calders estableix amb la literatura de tradició fantàstica amb la intenció de trobar les claus de l'escriptura caldersiana.

Pere Calders: tòpics i subversions de la tradició fantàstica [En línia]. Llibres cat. Barcelona: Proa Espais. http://ves.cat/cxMU


Pere Calders, veritat oculta / Agustí Pons

Aquest llibre ens presenta, per primera vegada, la biografia d'un escriptor que va néixer el mateix any que es va enfonsar el Titanic -Calders donava molta importància a aquesta coincidència- i a qui agradaven els caramels àcids, potser com un reflex del que ha estat la seva vida literària. Un escriptor que no tenia gaire voluntat de moure's i a qui, tanmateix, va tocar viure la República, la Guerra Civil, l'exili, el franquisme i la recuperació democràtica.

Pere Calders, la veritat oculta [En línia]. Llibres cat. Barcelona: Proa Espais, 2010. http://ves.cat/cyua


Durant la guerra de 1936-1939 Pere Calders publicà Unitats de xoc, reflex de l'experiència que hi tingué com a tècnic cartògraf. 

Unitats de xoc. Pere Calders [En línia]. La Magrana. RBA. http://ves.cat/cxTu


556 Brigada Mixta és un crònica autobiogràfica sobre la guerra civil, narrades des del punt de vista d’un solsar anònim que ens explica la seva vida diària la front. La seva vàlua resideix a saber oferir just després de la guerra, una versió desdramitzada del conflicte gràcies a la ironia i a les pinzellades d’humor.
556 Brigada Mixta [En línia]. Corpus Literari Ciutat de Barcelona. Joan Ducròs. http://ves.cat/cAHR