Ubicada en el Centre Cívic El Gorg, la Biblioteca Municipal La Muntala és un servei públic municipal, obert a tothom. La nostra missió és ser un espai de referència per als ciutadans de Sant Vicenç de Montalt en la resolució de les seves necessitats formatives, culturals i lúdiques; així com un lloc de trobada i de cohesió social. Els nostres trets d'identitat són l'atenció personalitzada i la prescripció lectora.
 
Horari: de dilluns a divendres, de 16 h a 20.30 h. Dimarts i dijous, de 10 h a 13.30 h. Dissabtes, de 10 h a 14 h

14.9.08

Biblioviatges 9. Noruega. Dimecres, 10 setembre de 2008

Sintonia

CD Folk Music from Norway. Pista 4: Ball

Benvinguda. Avui farem l’últim viatge d’aquest estiu de 2008.

Hem començat el programa amb una peça musical de la vall de Gudbrandsdalen que és el centre d’on surt la major part de música folklòrica Noruega.

Com ja haureu esbrinat, avui viatjarem, des d’aquí, l’estudi de Ràdio Santvi, a aquest bell país. Per fer-ho comptem amb la companyia de l’Anna Cornudella i la Pilar Pujol que aquest estiu han estat a Noruega. I, de la nostra col·laboradora habitual , Berta Sala.

Una salutació també per a l’Andreu Barris que controla els aparells tècnics. Mentre jo, l’Antònia Caño intentaré coordinar tot aquest potencial humà. Sí, avui també mantindrem una, o dues converses telefòniques.

De seguida la Pilar i l'Anna ens explicaran les impressions i emocions que han tingut en aquest viatge a Noruega, però abans la Berta ens ubicarà geogràficament.

Anna, per què heu triat viatjar a Noruega?

Crec que el tema que escoltarem a continuació que porta per títol Midsummer dream (somni de mitjanit, del solstici d’estiu -21 juny) és molt adient amb tot el que ens acabes d’explicar.

CD Folk Music.... Pista 6. Midsummer dream.

(comentari de l’Anna sobre el violí especial de Noruega)

Anna, ens agradaria molt que ens diguis quines són les tres coses que t’han agradat més d’aquest viatge.

A continuació escoltarem The Miller’s song (la cancó de Miller) una vella cançó que crec haver escoltat també a la música folk irlandesa. És una peça musical interpretada per Kirsten Bràten Berg que en l’actualitat viu a Setesdal i es guanya la vida treballant com a orfebre i cantant.

CD Folck .... Pista 14. The Miller’s song.

Pilar, et faig la mateixa pregunta que abans a l’Anna. Explica’ns quines són les tres coses que més t’han agradat.

Pilar, abans m’has dit que volies parlar del paper de les escoles municipals de música a Noruega...

Anna, ens comences a introduir el tema de la cuina noruega?

Ara trucarem a la Josephin que va néixer a Noruega i des de fa uns anys viu a Sant Vicenç.

1. Explica’ns tres plats (1r, 2n i postres )? I els horaris?
2. Aquests dies celebrem la Diada nacional de Catalunya, l’11 de setembre. Explica’ns quan és la vostra festa nacional i perquè es va triar aquest dia.

Aquest matí la Josephin m’explicava que la majoria de compositors i cantants noruecs són desconeguts fora del seu país. M’ha deixat un CD de música pop i jazz d’una cantant noruega, una de les poques artistes que és coneguda arreu de món. El seu nom és Silje Nergaard. He seleccionat un tema d’aquest CD que porta per títol Gamle venn (vell camarada).

CD Silje. Pista 8: Gamle venn

Seguim amb les dedicatòries. Anna, un xurraví ens ha dit que t’agrada el compositor noruec Edvard Grieg. Hem seleccionat una peça musical seva per escolar-la.

CD Grieg. Pista 14. Dia de noces a Troldhaugen

Un tema molt relacionat amb el conte que la Berta ens ha preparat que parla de la troll del vent.

Presentació de les recomancions de La Muntala mentre de música de fons escoltem un tema que porta per títol Bluebells i que procedeix de Bergen, una ciutat de costa, la ciutat natal de Edvard Grieg del qual hem escoltat un tema i on es celebra un famós festival de música de món.

CD Folck... Pista 22. Bluebells. Brochmann/Hastensen.

Llibres:
Jostein Gaarder El món de Sofia, El traficant de contes, La Noia de les taronges.
Linn Ullman (Oslo 1966) Abans que t’adormis.
Knut Hamsum (1859-1952) Pan (premi Nobel en 1920)
Katherine Langrish El turó dels trolls.

Pel.lícules: Ingmar Bergman El séptimo sello; Fanny & Alexander; Fresas salvajes.

CD: Edvard Grieg;

Vull aprofitar per agrair la col·laboració de les biblioteques de la xarxa de la Diputació de Barcelona que a través del servei de préstec bibliotecari ens han deixat CD’s, pel·lícules, llibres relacionats amb els nostres viatges. Molt especialment a en Jordi Canal de la biblioteca la Bòbila d’Hospitalet i a la Pare Fidel Fita d’Arenys de Mar i la Pompeu Fabra de Mataró.

I parlant de biblioteques, en els pocs minuts que queden, una trucada a La Muntala per parlar amb en Jordi Parcerisa, company en la realització d’aquest programa.

A reveure

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Felicitats Antònia, t'està quedant molt bé. Podries enllaçar els recursos web, les activitats i les guies de què disposem a la diba.cat

Biblioteques de Mataró ha dit...

Moltes gràcies per l'enllaç a la nostra biblioteca!